Salata od oslića

Pašteta od oslića

..:: Što nam treba

  1. Maslinovo ulje
  2. Sol i papar
  3. Petrsin
  4. Češnjak
  5. Kapare
  6. Nekoliko maslina
  7. Malo bijelog vina
  8. Limeta ili limun
  9. Oslići 2kg
  10. Par slanih inćuna

..:: Savjeti za bolje sutra

1kg oslića može biti otprilike 70kn. Kad to uzmete u obzir nema smisla da ovaj postupak dolje radite dok ste gladni. Jednostavno kupite pola kile više ribe i imate pečene osliće i za ručak, a ne samo za paštetu. Ionako je za raditi paštetu najbolje to raditi lijepo sit nakon ručka uz čašu vina 😉

..:: Postupak

Posoli osliće > Složi sve u posudu za peć i stavi preko malo tršćanskog (maslinovo, češnjak i petrsin) > vino > peći na 180° >> 25 min >> izvadi iz pećnice >> 10 minuta da se malo ohladi > očisti meso oslića od svih kosti > stavi u neku plastičnu zdjelu za mješanje/ radit paštetu > dodaj sol > papar > češnjak > peršin > limetu > slane inćune par komada >> mješaj i usitnjavaj sa dvije vilice dok ne poprimi teksturu paštete > pri kraju dodaj kapare i malo usitljenih maslina > promiještaj još malo > stavi u frižider da se odladi.

..:: Idemo peć u detalje

Osliće posoliti iznutra sa malo krupne soli.

Napraviti mješavinu maslinovog ulja, nasjeckanog češnjaka i prešina (takozvani tršćaniski umak) te ih prekriti s tim umakom i čašom vina.

stavite u pećnicu na 20-30 minuta na oko 160-180°

Ovako:

Kako peć oslić

Kad su pečeni pojedite koliko možete, jer su fini skroz, i od ostalog idemo radit paštetu, taman kad pojedete i malo se ohlade.

Pečeni oslić

Osliće očistimo od kostiju i ubacimo u neku okruglu plastičnu zdjelu u kojoj ćemo ih usitnjavat u paštetu sa ostalim sastojcima.

Dodamo poprilično puno maslinovog ulja (sve riblje paštete imaju puno ulja). Idemo dalje tako da dodamo i ostale sastojke, sol, papar, nekoliko inćuna, ocjeđenu limetu ili limun ako nemate limetu, češnjak, peršin.

To se sve s dvije vilice lagano gnječi/miješa dok ne poprimi teksturu paštete. Ako volite baš jako glatku paštetu ovo može sve u mikser. Meni je mikser draži u disco klubu nego u kuhinji i ručna će obrada napraviti paštetu u kojoj će se osjetit komadići ribe i bit će finije i manje umjetno kao što je umjetna industrijska pašteta.

Isto tako, ako prilikom čišćenja oslića ne bacite kožu nego i nju ubacite u paštetu (pošto je pečena i hrskava i super), dobit ćete intenzivniji okus po ribi jer je oslić sam po sebi dosta blagog okusa. Iako ima ljudi koji ne vole riblju kožu pa njima nemojte reći da je unutra, ipak, to je pašteta 🙂

Kad ste napravili paštetu, u nju pri kraju umiještajte kapare i komadiće maslina. Ovo radimo na kraju da se kapare ne raspadnu skroz jer je fora dok se jede da tu i tamo nabasate na kaparu koja osvježi doživljaj.

Salata od oslića

..:: Ukras

Tu gore je stvar dodatno ukrašena sa kaparama i motrom koji smo sami ubrali na Dugom Otoku pa ga kiselili.

..:: Preseravajte se s glavom

Ovo je ručak za dvoje sa uključenom izradom paštete za 4-6 ljudi. Svatko može napraviti preseranciju i kupiti skupu riblju paštetu od tko zna čega ili se slikati s kavijarom.

Rezoniranjem na ovoj adresi se svodi na sreću izrade fency klope sa jednostavnim i kvalitetnim, friškim i dostupnim sastojcima, te da se pritom ostavi i dovoljno financija za dobro vino ali i vremena za popiti isto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *