juha od koromaca i hobotnice (1)

Juha od hobotnice i koromača

Ovo smo sami izmislili. Bili smo na Braču i prilikom bezbrižnog skejtanja po praznim cesticama uz more ugledao sam ogromni grm koromača ispod borova. Super, išao sam malo toga pokupit jer ful lijepo miriši kad se nasjecka ui varivo/maneštru sa puno povrća.

Doma u frižideru je čekala hoba, i rodio se ovaj fini recept.

..:: Hoba

Hoba od milja iliti hobotnica mora bit domaća, ulovljena pa zaleđena barem jedan dan.

Da, mora bit barem 24 sata zaleđena tako da se u strukturi raspadne vezivno nešto te se nakon cca 30min kuhanja za hobotnicu od 1 kile može već skoro garantirat da će bit ljepo mekana. Bez leda bit će žilava ko šlapa koliko god vi kuhali, nadali se, molili se itd…

Izbjegavajte one blijede zaleđene hobe iz trgovačkog centra jer su to neke šugave bljutave hobe ko spužva, ne valja, a isto košta. Odite na ribarnicu, jebiga, treba se pomučit malo.

..:: Koromač

Koromač je za ljude u gradu ovo:

koromač

E pa ne to, ne treba nam korijen. Treba nam ova zelena stabljika koja sliči na šparužinu. Ovo, ko neki grm:

koromac 2

..:: Juha od hobotnice i koromača

  1. Sol i papar
  2. Maslinovo ulje
  3. Ljubičasta kapula
  4. Češnjak
  5. Zeleni dio koromača – Grm koromača jer mi je glupo to zvat list ili stabljika – ono šta izgleda ko šparužina i ljepo miriši (ma tu je gore na slici)
  6. Dva-tri kraka skuhane hobotnice
  7. Dva deca vode od kuhanja hobotnice
  8. Jedan krumpir malo veći
  9. Kokosovo mlijeko
  10. Žličica šećera

Pripremi hobu:

Za napravit juhu računajte da Vam ne treba puno hobe, 2-3-4 kraka ovisi koliko su krakovi odnosno cijela hoba veliki.

S druge strane, ne želite pojest juhu od hobotnice pa onda niš više ne jest, ha? Računajte da se ostatak hobe da napravit kasnije na salatu, ili popeć na maslinovom ulju sa peršinom i češnjakom. Ili šta ja znam, ako je hoba od 4 kile ostat će Vam dosta i za bacit pod peku.

Radite šta hoćete, govorimo o juhi sad.

Sad stvarno pripremi hobu:

Zaleđena hoba se stavi u lonac s hladnom ili već mlakom vodom i u tu vodu se ubaci samo mrvica soli (hoba inače najčešće živi pod morem pa je sama po sebi slankasta.

Osim soli, u vodu stavite dec-dva vinskog octa, desetak zrna papra i nekoliko lovorovih listova.

Kuhaj pol sata hobu od 1kg, 45min hobu od 2kg, 1 sat hobu od 2 kg. Ako imate hobu od preko 2kg zovite mene ja ću Vam je doć skuhat i pomoć pojest.

Uglavnom kad je skuhana lako se probode sa vilicom/pirunom/pinjurom itd i djeluje jako mekano. Ako nastavite kuhat i pretjerate, riskirate da Vam hoba postane na kraju ponovno žilava. U tom slučaju ponovite postupak od točke kad krećete na ribarnicu.

Ne bacajte vodu u kojoj se kuhala hoba, koristi se u receptu juhe i super je ako se malo doda u salatu od hobotnice koju ćete isto htjet radit.

Ovo je postupak onako otprilike za juhu:

pile na tavu ili u lonac posložit sve komade s kožom na dolje i počet peć >> 5-6 min >> kad se taj dio dobro zapekao počet miješat > sol, papar, malo ulja ako treba >> 15 min >> dodat kapulu na velike komade >> 2-3 min >> mrkva > celer > koraba > češnjak >> 10 min >>  mljevena crvena paprika > ljubičasti kupus > crvena paprika >> 5 min >> salsa/pasata > lovorov list ili dva, brokula >> 3-4min >> vino i dovoljno vode da sve zapliva, po mogućnosti tople vode > kad ponovno sve zakuha ide bulgur (2 dcl cca toliko da možeš lagano pokriti površinu toga svega s njim > zamiješat sve skupa > kuhat dok bulgur ne postane mekan i dodat možda još mrvicu vode ako tijekom toga ovaj sve upije > dodat peršin i bosiljak kad ugasiš

Jako sitno narezana kapula pofrigana na maslinovom ulju >> 5-6 min >> sitno narezana dva-tri češnjaka  >> 2-3 min >> mrvicu šećera > sol i papar >> 1 min >> krumpir na male kocke >> 5 min >> hobotnica ali samo pola količine koju ste odredili za juhu, pola kasnije >> 5 min >> voda od hobotnice u kojoj se kuhala > miksat štapnim mikserom sve to > koromač nasjeckan > ostatak hobotnice > dodati malo obične vode > kokosovo mlijeko >> kuhat jedno 20 minuta nakon toga svega i dodat sol/papar/još malo maslinovog ulja po želji

..:: Savjeti za bolje sutra

Fora je da si odvojite jednu tu peteljku od grma od koromača koji ne sjeckate u juhu nego koristite kao ukras kad nekome koga volite juhu servirate u pijat.

Ako Vam ovo netko skuha i ne ukrasi, onda neznam di ste Vi to 😉

Evo ovako:

juha od koromaca i hobotnice (1)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *